Mii de studenţi şi profesori români, după unele calcule neoficiale, în jur de 50.000, studiază sau lucrează la mari universităţi, cum ar fi Harvard, Princeton, Yale, Stanford sau Sorbona.
"Este reconfortant să ştii că putem performa acolo, că avem, de exemplu, un român care a terminat în trei ani un doctorat la Princeton, durata medie fiind de cinci-şase ani, a lucrat apoi pentru Guvernul Japoniei, pentru ca, foarte repede, să fi ajuns unul dintre cei mai tineri profesori de strategie la Harvard Business School. Este vorba despre Andrei Hoisi", povesteşte Irina Păcurariu prezentatoarea emisiunii.
Din 30 aprilie, pe TVR 1, de la ora 21.00, în 10 ediţii, aflăm dacă inteligenţa este cel mai bun produs de export al României, în campania declanşată de TVR1 "România deşteaptă".
"A fost un tur de forţă. În doar câteva zile, o adevărată vânătoare de adevăruri despre o generaţie născută după 1990. Veţi descoperi caractere incredibile, pe care este greu să le bănuieşti, luând în calcul vârstele lor", crede Irina.
Cei mai mulţi, surprinzător, nu sunt olimpici, aceştia reprezintă doar o mică parte. Unii nu aveau nici banii de drum când au aplicat şi alţi doritori nici măcar nu deţineau un paşaport.
"Sunt zeci de poveşti, este greu să cauţi o concluzie comună, dar indiferent de ceea ce şi-au propus să facă peste o săptămână sau 10 ani, majoritatea este decisă dacă nu să revină în România, măcar să stea oriunde în lume, cu faţa la România. Expresia îi aparţine lui Tianu Burduja, absolvent de Stanford, dublu masterand la Harvard, care lucrează la o mare companie de consultanţă în Washington, dar îşi calibrează viitorul având România cap de pod", spune Păcurariu.
În ceea ce priveşte imaginea României, Irina Păcurariu spune că cei plecaţi văd şi "cele mai ascunse cicatrici" ale "eternei şi fascinantei noastre tranziţ