Dezvoltarea noilor tehnologii a adus cu ea şi problemele de sănătate aferente. Ne doare spatele, ochii ne sunt afectaţi, iar din punct de vedere social, devenim mai închişi, chiar antisociali, butonând mereu telefonul sau tableta.
Cucerirea internetului şi a portabilităţii nu se face fără sacrificii. Calculatoarele se bazează pe menţinerea unei poziţii drepte a corpului. Tabletele, laptopurile şi telefoanele, din cauza mobilităţii lor, ne impun un anumit mod de aşezare a corpului, fapt care, pe termen lung, poate duce la afecţiuni ale coloanei vertebrale. De asemenea, radiaţiile acestora au fost indicate de mai multe studii ca fiind nocive, iar căştile la care ascultăm muzică la maximum sau faptul că nici nu mai clipim stând cu ochii în ecran ne strică auzul şi vederea.
Un studiu american a arătat că vorbitul la mobil timp de mai mult de o oră pe zi poate duce la probleme de auz, mai ales dacă această medie se păstrează cel puţin patru ani. Utilizatorul nu va mai putea percepe cu claritate sunetele la o frecvenţă înaltă: s, f, h, t sau z. Doctorii sunt de părere că acest lucru apare din cauza faptului că, la fel ca la orice aparat, sunetele prea intense pot afecta celulele ciliate din urechea internă. Alte studii recente au accentuat faptul că problemele apar mereu doar în cazul folosirii intense a gadgeturilor. Astfel creşte de patru ori riscul de neurinom de acustic, practic o tumoare din urechea internă.
În privinţa ochilor, ceea ce ne spuneau părinţii - să nu mai stăm toată ziua la calculator pentru „că ne stricăm ochii" - este cât se poate de adevărat. Potrivit site-ului livescience.com, telefoanele, tabletele şi laptopurile ne forţează ochii să schimbe distanţa de focalizare. Unghiul la care aceştia îşi unesc cele două imagini formate este astfel mai scurt decât normal. Spre deosebire de o pagină de carte normală, care este citită în medi