După ce au clădit imperii universitare cu facilităţi de la stat, capii instituţiilor private îşi umflă buzunarele. Averile universităţilor private, strânse cu sprijin de la stat, se revarsă în buzunarele fondatorilor. Dacă se pun lacăte pe şcoli, studenţii rămân fără diplome
Studenţii de la facultăţile particulare calcă pe nisipuri mişcătoare în acest moment. Li s-a pregătit o lege care poate duce, în scurt timp, la închiderea unora dintre instituţiile de învățământ superior. Miza: terenuri, clădiri, bunuri, care ar intra în proprietatea fondatorilor universităţii, cei care s-au angajat de fapt să le asigure tinerilor educaţia.
Fondatorii se aleg cu averea, studenţii, cu buza umflată.
Proiectul de lege recent aprobat de Senat şi trimis spre promulgare preşedintelui statului, facilitează dizolvarea universităţilor private şi transferul patrimoniului către fondatori, ceea ce modifică radical învăţământul privat.
Conform actualei legi, universităţile private nu funcţionează ca societăţi comerciale, ci în regim de instituţii non profit, de interes public. Prin urmare, pentru taxele încasate de la studenţi nu se plătesc TVA şi impozite.
Instituţiile de învățământ private au fost înfiinţate de fundaţii, iar în caz de dizolvare a unei universităţi, patrimoniul ar reveni fundaţiei. În situaţia în care şi fundaţia decide întreruperea activităţii, patrimoniul ar reveni statului român sau altor fundaţii cu obiect de activitate similar.
Mai mult, legea actuală îi protejează pe studenţi: universitatea nu se poate închide decât pe baza unei legi în acest sens, care să treacă prin Cameră şi Senat.
Propunerea legislativă a parlamentarilor Petru Filip (PSD) şi Cătălin Croitoru (PDL) schimbă esenţa lucrurilor: potrivit acesteia, o universitate privată poate decide în orice clipă să p