Includerea în dieta zilnică a căpşunilor şi a afinelor ajută la întârzierea declinului cognitiv. La această concuzie au ajuns oamenii de ştiinţă de la spitalul Brigham şi de la Harvard Medical School din Boston, Massachusetts.
Savanţii americani susţin că femeile care mănâncă multe afine şi căpşuni experimentează un declin mental mai lent, odată cu înaintarea în vârstă, spre deosebire de femeile care mănâncă puţine fructe bogate în flavonoizi, antioxidanţi întâlniţi din abundenţă în căpşuni şi afine, informează Daily Mail.
Rezultatele au fost obţinute în urma unui sondaj, la care au fost implicate 16.000 de femei, care, în plus, au fost monitorizate din 1976 până în 2001. Voluntarele au trebui să completeze chestionare privind obiceiurile lor regulate de sănătate, rezultatele au arătat că în cazul celor care au mâncat cele mai multe fructe de pădure, declinul cognitiv a întârziat cu până la 2,5 ani.
„Noi oferim primele dovezi epidemiologice că fructele de pădure pot încetini progresia declinului cognitiv la femeile în vârstă. Descoperirile noastre au implicaţii semnificative în domeniul sănătăţii publice, întrucât creşterea aportului de fructe de pădure este o modificare destul de simplă de alimentaţie, pentru a testa protecţia cognitivă la adulţi", a declarat Elizabeth DeVore, coordonatorul cercetării.
Savanta a pprecizat că rezultatele sunt de o importanţă deosebită în condiţiile în care, la nivel global, îmbătrânirea populaţiei este în creştere.
Numărul de americani cu vârste de peste 65 de ani a crescut cu 15% din 2000 până în 2010, potrivit ultimului recensământ din SUA.
„Aş recomanda tuturor pacientilor, la orice vârstă, să mănânce mai multe fructe de pădure pentru că sunt o modalitate uşoară, hrănitoare şi delicioasă de a păstra funcţia creierului”, a indicat dr. Robert Graham, un medic internist la New York Lenox Hill