Mii de persoane s-au adunat joi în Centrul Civic din Bârlad, pentru cel de-al doilea protest împotriva exploatării gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice.
La fel ca la protestul din 22 martie, bârlădenii au pornit în marş din două părţi ale oraşului, întâlnindu-se în centru, în faţa primăriei. Zeci de persoane îmbrăcate în port popular au cântat imnul României, în timp ce preoţii au emoţionat publicul cântând în cor ”Hristos a înviat”. De altfel, muzica religioasă a însoţit mulţimea pe toată durata marşurilor, asigurând coloana sonoră şi în piaţa centrală a municipiului.
Înainte ca personalităţile prezente la protest - printre care Georgeta Ionescu, geolog şi vicepreşedinte al Partidului Verde, sau Vlad Codrea, geolog la Universitatea Babeş-Bolyai – să ia cuvântul, protopopul Bârladului, Vasile Lăiu, a reamintit publicului că mitingul nu este unul politic. El a pus o biblie pe pupitrul de pe scenă, îndemnându-i pe vorbitori să ţină mâna pe ea în timpul discursurilor.
Pe scenă a vorbit şi avocatul Gheorghe Piperea, cunoscut pentru procesele intentate împotriva unor bănci, pentru clauzele abuzive adăugate în contracte pentru credite. El a anunţat că a început procedurile legale împotriva Guvernului, în numele unor organizaţii neguvernamentale pe motivul secretizării acordului de concesiune semnat între reprezentanţii executivului şi cei ai Chevron.
La protestul din Bârlad au venit şi două grupuri de protestatari din Bucovina, respectiv de la Constanţa.
Implicarea activă a bisericii în protestele anti-Chevron nu este o surpriză. Preotul Vasile Lăiu a avut un rol important în mobilizarea populaţiei şi la primul protest, din luna martie. El a explicat enoriaşilor pericolele pe care le implică fracturarea hidraulică. Totodată, el face parte din grupul de iniţiativă care a organizat campaniile de informare a cetăţenilor din regiune