Miniştrii învăţământului superior din 47 de ţări europene participă la Conferinţa Bologna care are loc, joi şi vineri, la Bucureşti, în cadrul căreia va fi adoptată Strategia de mobilitate ce prevede că, până în 2020, 20% din absolvenţii din Europa îşi vor petrece o parte a studiilor în străinătate, notează Mediafax.
Conferinţa ministerială de la Bucureşti va stabili priorităţile pentru faza următoare a procesului de la Bologna (2012-2015) pentru ţările din Spaţiul european al învăţământului superior (SEIS).
Miniştrii vor adopta Strategia de mobilitate Bologna care prevede că, până în 2020, 20% dintre absolvenţii de învăţământ superior din Europa îşi vor face o parte a studiilor în străinătate, în conformitate cu cadrul de referinţă european pentru mobilitatea învăţământului superior, adoptat în noiembrie 2011.
Conferinţa de la Bucureşti este organizată împreună cu Forumul politic Bologna, care reuneşte ţări din afara SEIS.
Ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, declara recent că aproximativ 500 de participanţi vor participa la Conferinţa Bologna de la Bucureşti, cel mai mare eveniment educaţional mondial, similarul summit-ului NATO din politică, pentru organizarea căruia au fost alocaţi peste 256.000 de euro.
Potrivit agendei reuniunii, în deschiderea Conferinţei Bologna vor vorbi preşedintele Traian Băsescu, ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, şi comisarul european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, Androulla Vassiliou.
România a semnat Declaraţia de la Bologna şi este membru fondator încă din 1999. La sfârşitul conferinţei de la Bucureşti, Secretariatul Bologna va fi predat Armeniei.
Conferinţa Bologna stabileşte trei obiective comune de politici: şanse egale la un învăţământ de calitate, creşterea angajabilităţii absolvenţilor şi creşterea nivelului mobilităţii studenţilor, ca mijloc pentru un învăţământ mai bu