China a lansat o nouă ofensivă economică în Europa centrală şi de răsărit şi anunţă credite în valoare de zece miliarde de dolari, pentru diverse proiecte de cooperare cu această zonă. Varşovia a găzduit de altfel şi un Forum economic al ţărilor interesate de colaborarea cu chinezii.
Varşovia a fost şi ultima etapă a unui turneu european de o săptămână, efectuat de premierul chinez, Wen Jiabao. După vizite în Islanda, Germania şi Suedia, Wen Jiabao s-a întâlnit la Varşovia şi cu 16 premieri din ţările Europei centrale şi de răsărit. 450 de întreprinderi din această parte a Europei, precum şi alte 300 de întreprinderi chineze au fost reprezentate la Forumul amintit mai sus, în contextul în care Polonia a devenit noua bază de unde îşi plasează China pionii în spaţiul fostului “lagăr socialist”.
Cotidianul Le Monde aminteşte cu această ocazie că Polonia a devenit principalul partener al Chinei în regiune, după ce partenerul privilegiat a fost multă vreme Ungaria.
Polonia afişează însă o robusteţe economică de invidiat şi nu este afectată de criza datoriei publice, ceea ce îi convine Beijingului. Tot Le Monde arată însă că polonezii au acceptat fără să crâcnească una dintre regulile de joc impuse de chinezi: facem afaceri, dar nu vorbim de drepturile omului.
Întâmplarea face însă că Polonia şi China au o dată istorică în comun, de natură să provoace unele tresăriri de memorie: exact pe 4 iunie 1989, când tancurile chineze înăbuşeau contestaţia studenţească din Piaţa Tiananmen, în Polonia, regimul comunist se vedea obligat să organizeze primele alegeri legislative libere şi pluraliste. Trăim însă într-o lume pragmatică, în care istoria este lăsată pe seama... istoricilor.
China şi Polonia fac acum comerţ; în 2010, schimburile dintre cele două ţări au atins cifra de peste 14 miliarde de euro, iar anul trecut, ea a crescut la peste 16 mil