Ucraina, 26 aprilie 1986, ora locala 1.23, noaptea. Reactorul numarul 4 al uzinei nucleare de la Cernobal este zguduit de doua explozii.
Inimaginabilul are loc si intreaga Europa se trezeste in plin cosmar: un imens nor radioactiv strabate partea europeana a Rusiei, Europa de Est, Scandinavia, Marea Britanie, ajungand chiar pana pe coasta de est a Statelor Unite. Joi se implinesc 26 de ani de la catastrofa.
La 50 de kilometri de Cernobal, in localitatea Slavutich, urmasi ai victimelor si supravietuitori ai tragediei, insotiti de copii, au depus joi lumanari aprinse si flori la monumentul dedicat celor rapusi de expunerea la radiatii.
Presedintele ucrainean Victor Ianukovici a anuntat ca va inaugura lucrarile pentru construirea unui imense cupole peste sarcofagul care acum acopera ramasitele uzinei de la Cernobal. Constructia este estimata la peste 1,5 miliarde de dolari si va fi indeajuns de mare incat sa cuprinda chiar si Statuia Libertatii din Statele Unite. Efectele exploziei, insa, nu pot fi ingropate.
Urmarile exploziei
Conform statisticilor, peste 200.000 de oameni au fost grav afectati de radiatiile de la Cernobal. 25.000 dintre acestia au murit. Victimele au facut parte cu precadere dintre cei 800.000 de soldati, pompieri si muncitori care au fost trimisi de autoritatile sovietice sa lichideze efectele dezastrului. Acestia au fost nevoiti sa intervina cu mijloace rudimentare, lipsiti de protectie adecvata.
Inca nu se cunoaste si este foarte greu de estimat numarul celor care inca mai sunt afectati de radiatii. De curand, in 9 aprilie 2012, New York Post scria ca Stiliyan Petrov, fotbalist in varsta de 32 de ani din prima liga engleza, sufera de cancer. Jurnalistii specificau ca jucatorul avea 6 ani cand norul toxic provenit de la Cernobal a ajuns peste orasul sau di