Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, peste 3 milioane de oameni mor in fiecare an din cauza unor boli asociate cu apa contaminata.
Utilizarea resurselor solare pentru purificarea apei este una din metodele cele mai simple, recomandate de UNICEF in cazul tarilor unde nu toata populatia are acces la o apa potabila de calitate.
Metoda este simpla, dar necesita oarecare timp. Astfel, bacteriile din apa dispar daca recipientul transparent este tinut la soare timp de 6 ore. Experientele au aratat insa ca efectul dezinfectant este mult mai rapid, daca a fost introdusa in apa o cantitate de suc din fructe citrice. Apa se dezinfecteaza intr-o jumatate de ora, iar gustul ei devine mai placut.
Un efect similar il are apa de var. Cateva picaturi din aceasta, introdusa in apa de baut, tinuta la lumina soarelui, ii da puternice calitati antiseptice.
Cercetatori de la Scoala de Sanatate Publica Johns Hopkins Bloomberg, SUA, au experimentat efectul varului si al sucului de lamaie asupra apei dintr-un recipient, contaminat intentionat cu bacteria E. coli. si cu alte bacterii, din aceeasi grupa.
Dupa ce flaconul a fost tinut la lumina soarelui timp de 30 minute, s-a constatat ca nivelurile de bacterii au scazut simtitor.
De altfel, problema este studiata inca din 2007, iar experimentarile actuale nu fac decat sa confirme in timp si sa completeze valabilitatea concluziilor de atunci.
Cercetari facute in 2011 la Bangladesh au aratat ca varul, atat singur, cat si asociat cu combinatii de usturoi si ghimbir, are un efect antimicrobian putrnic, putand duce chiar la anihilarea temutei E. coli, rezistenta la numeroase antibiotice.
Folosirea apei de var nu trebuie neglijata, fiind si o sursa buna de antioxidanti, care, in cantitate mica, poate da apei un gust placut. Cercetatorii au cautat sa