Un raport al Fondului Monetar Internațional privind impactul macroeconomic al proiectului Tonkolili asupra economiei din Sierra Leone scoate la iveală cifre demne de invidiat pentru orice stat din lume.
Deși a fost publicat la finalul anului trecut, raportul nu a fost foarte mediatizat nici măcar în presa locală.
Guvernul din Sierra Leone a semnat cu African Minerals, compania condusă de omul de afaceri de origine română Frank Timiș, un contract de extracție de minereu de fier din mina Tonkolili, care are o rezervă de peste 10 miliarde de tone de minereu.
Conform raportului FMI, prima fază a proiectului cuprinde investiții totale de 1,4 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă, la nivelul unui stat ca Sierra Leone, mai mult de 63% din PIB-ul pe 2011. FMI arată facptul că implementarea acestei prime faze va propulsa PIB-ul acestei țări, ajutând-o să devină statul cu cea mai mare creștere economică din lume în 2012: 51% față de o estimare de 5,3% în 2011.
Pentru 2013, proiectul dezvoltat de Frank Timiș îi va aduce micului stat african o creștere de peste 10%, față de o estimare de 6% în lipsa acestuia.
Pe de altă parte, creșterea economică din 2014 va fi mai mică (de 4%) dacă prima fază a proiectului va fi implementată, decât în lipsa acestuia (de 6%).
Cel mai bogat român conform ultimei ediții a TOP 300 Capital a anunțat la mijlocul săptămânii trecute că African Minerals, compania la care este președinte, va exporta în 2012 nu mai puțin de 10 milioane de tone de minereu de fier din Sierra Leone.
Ca termen de comparație, România are 39 zăcăminte de fier, cu 57 milioane tone rezerve posibil de exploatat, ceea ce înseamnă că Frank Timiș scoate din Sierra Leone într-un singur an echivalentul a 20% din rezervele totale de fier ale României.
Mai mult, Frank Timiș a confirmat faptul că mina din Sier