De Săptămâna Internaţională a Imunizării (21-27 aprilie), specialiştii atrag atenţia că a crescut îngrijorător numărul cazurilor de rujeolă şi de rubeolă, ca urmare a refuzului părinţilor să-şi vaccineze copiii.
Anul trecut, la nivelul întregii ţări au fost diagnosticate 1.064 de cazuri de rubeolă. Însă numai în primele trei luni ale anului acesta, la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş" din Capitală, numărul bolnavilor de rubeolă este mai mult decât dublu: 2.400 de cazuri!
De fapt, în acest moment, în ţara noastră, se înregistrează un apogeu al epidemiilor de rubeolă şi de rujeolă.
Neprezentarea şi refuzul, principalii vinovaţi
Explicaţia pentru care numărul acestor îmbolnăviri a crescut alarmant este faptul că, în ultima perioadă, în ţara noastră nu s-a mai atins ţinta de vaccinare recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, de 95% în ceea ce priveşte imunizarea R.O.R. (rubeolă, oreion şi rujeolă).
Conform Raportului de Activitate al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru anul 2011, acoperirea în cazul vaccinului R.O.R. la copiii de 1 an a fost de numai 84%.
„Una dintre principalele explicaţii pentru numărul tot mai mare al cazurilor de rubeolă şi de rujeolă este rata mică de vaccinare, comparativ cu ţinta recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Mai ales în contextul în care ani de-a rândul aceste boli au putut fi ţinute sub control. Problema este că a crescut numărul celor ce refuză vaccinarea.
Există şi alte cauze, este adevărat, mai ales în zona rurală, dar neprezentarea şi refuzul sunt principalele motive", explică medicul primar epidemiolog Adriana Pistol de la Centrul de Prevenire şi de Control al Bolilor Transmisibile.
Specialistul spune că mai ales tinerii educaţi refuză imunizarea copiilor,