Şefii de guverne din 16 state est-europene, inclusiv România, au fost invitaţi de premierul chinez Wen Jiabao să participe astăzi la un summit fără precedent pentru regiune, axat pe comerţ şi investiţii, organizat la Varşovia, capitala singurei ţări din UE care a evitat recesiunea în timpul crizei economice mondiale, scrie presa internaţională.
"Cu munţii de euro şi dolari pe care vrea să-i cheltuie, China este nerăbdătoare să profite de stabilitatea din regiune, de creşterea economică şi preţurile competitive de aici pentru a cuceri accesul perfect la piaţa vest-europeană", apreciază economistul polonez Witold Orlowsky. El subliniază că Europa de Vest este cea mai mare destinaţie pentru exporturile chineze.
La summit vor veni reprezentanţi ai 300 de companii din China şi 450 de firme est-europene, dintre care 300 din Polonia. De asemenea, la eveniment au fost invitaţi premierii României, Poloniei, Bulgariei, Ungariei, Cehiei, Croaţiei, Estoniei, Lituaniei, Letoniei, Albaniei, Macedoniei, Muntenegrului, Serbiei, Slovaciei, Sloveniei şi Bosniei, potrivit AFP.
China a investit 622,4 mld. euro în Europa de Est între 2004 şi 2010, cheltuieli modeste, dar în creştere accentuată de la an la an, remarcă AFP. Importurile UE din China s-au majorat însă de patru ori între 2000 şi 2010. Doar anul trecut importurile s-au situat la 292 mld. euro, cu 3% mai mult decât în 2010, potrivit datelor Eurostat.
"Europa reprezintă pentru China un mare centru de producţie şi o mare piaţă de desfacere", a spus Orlowsky.
Analiştii chinezi consideră că Europa de Est a atras interesul Chinei în principal prin costurile reduse ale muncii şi prin politicile preferenţiale.
"Făcând o comparaţie, China are mai puţine neînţelegeri politice cu Europa de Est decât cu Europa de Vest şi se simte confortabil colaborând cu E