Se împlinesc 26 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobâl, un accident care a afectat mai multe ţări europene : potrivit unui studiu, 3,5 milioane de victime. În România nu există niciun fel de studiu cu privire la efectele Cernobâlului, spune Ioana Ciută, director executiv al organizatiei neguvernamentale Terra Milenium 3. În acelasi timp, nu există voinţă politică nici pentru realizarea unor studii cu privire la problemele de sănătate ale oamenilor din zona Cernavodă :
Rep : Astăzi se împlinesc 26 de ani de la catastrofa de la Cernobâl. În Franţa şi în Italia, pentru a da numai două exemple, acum câţiva ani au existat dezbateri publice cu privire la efectele produse de acest accident şi la minimalizarea acestora de către guvernele de atunci iar statele au fost nevoite să acorde indemnizaţii. Vă rog să îmi spuneţi în primul rând care au fost efectele asupra României şi de ce la noi nu a fost nicio dezbatere pe această temă ?
Ioana Ciută : “Din păcate, România este una dintre ţările în care, după cunoştinţele mele, nu există o statistică la nivel naţional referitoare la efectele asupra sănătăţii oamenilor ale acestui accident. Statistica la nivel mondial, realizată de Ambasada Ucrainei în Franţa, arată că numarul total al victimelor de atunci s-a ridicat la 3,5 milioane de persoane, dintre care numai copiii au fost 1,3 milioane. În România, prima apariţie a acestui subiect nu a fost ca urmare a accidentului de la Cernobâl ci, culmea, ca urmare a celui de la Fukushima, de anul trecut, când am comemorat 25 de ani de la accidentul din Ucraina”.
Rep : Am discutat cu medici care mi-au spus ca s-au născut copii cu malformaţii, urmare a Cernobâlului. Nu este oarecum bizar că Ministerul Sănătăţii nu a demarat o anchetă, după “Revoluţie”, desigur ?
Ioana Ciută : “Este foarte bizar ca nu există o statistică nici cu privire la situaţia de la C