Propunerea franco-germană care cere Bruxelles-ului folosirea migraţiei ca motiv de închidere a graniţelor interne, în cadrul Schengen, a fost criticată de multe ţări din UE.
Ministrul de Interne francez, Claude Guéant, a pledat, ieri, la reuniunea consiliului JAI (Justiţie şi Afaceri Interne), la Luxemburg, pentru posibilitatea ca un stat membru să-şi poată închide graniţele naţionale în cazul unor presiuni ale migraţiei. Însă faptul că această solicitare este făcută în timpul campaniei electorale din Franţa a fost primită reţinut de alte ţări UE.
Guéant şi omologul său german Hans-Peter Friedrich au trimis recent o scrisoare preşedinţiei daneze a UE prin care au cerut ca reforma Schengen să fie introdusă pe agenda Consiliului JAI de ieri. Preşedintele Sarkozy avertizase recent că vrea un acord pe acest subiect în termen de 12 luni şi a avertizat că, în caz contrar, Franţa ar putea ieşi din Schengen. „Mai avem doar unsprezece luni", a spus ieri Guéant, citat de AFP, care a adăugat că preşedinţia daneză a UE ar putea veni cu un acord politic pe acest subiect până la sfârşitul mandatului său, adică iunie anul acesta.
Belgia: Franţa n-are alte teme electorale
Ministrul belgian de Interne, Joëlle Milquet, a fost chiar iritat de discuţiile şi presiunile Franţei şi a izbucnit chiar înaintea Consiliului JAI, când toţi jurnaliştii au întrebat de propunerea franco-germană pe Schengen. „Nu este nicio propunere a Franţei şi Germaniei faţă de ceea ce discutăm deja de un an. În primul rând, fiecare stat membru poate să îşi închidă graniţele dacă există ameninţare la ordinea publică sau o chestiune de securitate naţională. Aceste variante există. În al doilea rând discutăm de un an despre propunerea Comisiei Europene de a permite ţărilor UE să îşi închidă graniţele când un alt stat nu reuşeşte să apere graniţele externe ale UE. Nu e nimic nou decâ