Banca Centrală Europeană (BCE) şi unele state din zona euro lucrează la o posibilă iniţiativă care va permite băncilor lovite de criză să aibă acces direct la fondul permanent de urgenţă al zonei euro, se arată într-un articol apărut joi în publicaţia germană 'Suddeutsche Zeitung', transmite Reuters.
'Conform informaţiilor obţinute de Sueddeutsche Zeitung (care nu-şi citează sursa), un grup de state din zona euro va verifica în următoarele două săptămâni cum ar putea fi creditul transferat direct către băncile care se confruntă cu probleme de lichidităţi, dar sunt capabile să supravieţuiască', susţine ziarul, care adaugă că Germania se opune categoric acestei iniţiative.
'Motivul pentru această agitaţie este criza din Spania şi temerea că s-ar putea extinde spre alte state din zona euro', se arată în 'Sueddeutsche Zeitung'.
Recent, publicaţia germană anunţase că există o dispută privind alocarea fondurilor în zona euro, iar unii oficiali ai BCE şi câteva state din zona euro fac presiuni pentru relaxarea condiţiilor în care poate fi accesat fondul permanent de urgenţă al zonei euro.
Începând cu anul viitor, băncile europene vor trebui să respecte cerinţe mai dure de capital, ceea ce le obligă pe multe dintre ele să-şi reducă creditarea şi să încerce să obţină mai mult capital. Fondul Monetar Internaţional a sugerat că băncile din ţările aflate sub presiunea pieţelor financiare ar trebui recapitalizate direct de către Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară (EFSF), pentru a evita reducerea creditării.
Miniştrii europeni de finanţe au decis că băncile care au nevoie de capital trebuie să încerce să îl obţină în primul rând de la investitorii privaţi, apoi de la guvernele naţionale şi dacă toate celelalte opţiuni eşuează ar putea să obţină bani de la EFSF, care va împrumuta fonduri pentru recapitaliz