Sunt tot mai numeroase în Italia cazurile de companii care merg prost, dar ai căror directori primesc salarii fabuloase. Diferenţa de remunerare între cadrele de conducere şi angajaţi creşte în continuare, în prezent fiind de 143 la unu.
"Este una dintre marile asimetrii care au permis formarea unei clase noi, cea a managerilor de top care decid, de fapt, singuri cât să câştige. Suntem în prezenţa unei elite îngrijorătoare de supercapitalişti", afirmă Giulio Sapelli, profesor de Istoria Economiei la Universitatea de Studii din Milano.
Bursa din Milano este una dintre ''Cenuşăresele'' din Occident, dar cu toate acestea, salariile managerilor de top continuă să fie mari. Acest lucru este confirmat de reţeaua internaţională ECGS (Expert corporate governance service): numai directorii de companii britanici îi întrec pe italieni în clasificarea celor mai bine plătiţi. În medie, 6,08 milioane de euro faţă de 5,48. Germanii sunt mult în urmă (3,83 milioane) la fel şi francezii (3,43 milioane).
"Şefii de companii italiene listate la Bursă câştigă de 143 de ori cât media angajaţilor lor", afirmă Sergio Carbonara, fondatorul ''Frontis Governance'', o companie care oferă consultanţă pentru acţionarii minoritari ai companiilor cotate la Bursă. El adaugă: "Un decalaj prea mare şi care devine anormal în unele cazuri, cum ar fi Pirelli, unde preşedintele şi administratorul delegat, care este şi acţionar majoritar, are corespondentul salariului a 877 de angajaţi". Media generală a retribuţiilor pe 2011 a administratorilor delegaţi a crescut, potrivit analizelor preliminare ale Frontis Governance, cu peste 20% comparativ cu 4,4 milioane în 2010.
Există cazuri frapante de nepotrivire între banii primiţi şi rezultatele obţinute de companie. ''Sunt impresionante diferenţele de remunerare între conducere şi media salariaţilor şi compens