250 de oameni, în majoritatea lor tineri, adolescenţi şi copii, s-au adunat ieri, începând cu ora 17:00, în Parcul Primăriei din Constanţa. Participanţii la protest au semnat petiţia pentru susţinerea iniţiativei legislative de interzicere a fracţionării hidraulice în exploatarea gazelor de şist.
Pancartele aşezate pe treptele Statuii Libertăţii, locul unde s-au adunat protestatarii, au fost flancate de sticlele cu apă aduse de oameni. Ele ar reprezenta ultimele rezerve de apă potabilă în cazul în care se va începe exloatarea prin fracturare hidraulică.
Protestul, organizat de coaliţia Dobrogea Verde, formată prin reunirea a şase ONG-uri constănţene, a avut o desfăşurare diferită faţă de acţiunea din Bârlad. Constănţenii s-au suit pe o scenă unde au cântat muzică folk. Tinerii au încercat să trezească astfel conştiinţa publică fredonând cunoscutele refrene „Viaţa noastră unde e? Viaţa noastră ce-aţi făcut cu ea?“, „Ploaia care va veni, le va potopi pe toate“, „Strigăt de copil“ sau „Unde-s pistoalele, unde-s pumnalele“.
„Mesajul manifestării noastre este unul pentru cetăţeni, cărora le cerem să se gândească foarte bine dacă vor apă sau gaze“, ne-a declarat Valentin Coman, reprezentantul Grupului pentru Jurnalism Cultură şi Comunicare, unul dintre ONG-urile care au organizat acţiunea.
De altfel, toţi cei care au urcat pe scenă spun că sunt împotriva contaminării apei. George de la formaţia Poze cu sunet a rememorat o parabolă pe care o ştie de la bunicul său: „Unui băieţel îi plăcea să tot bată cuie în uşă. Cum tatăl său îl certa de fiecare dată, într-o zi copilul s-a decis să scoată toate cuiele. S-a dus la tatăl său mândru că a reparat uşa, iar părintele i-a spus retoric: «Bun, dar găurile?». Asta încercăm noi să facem aici, acum, cât nu este prea târziu, iar apa nu va fi poluată“.
250 de oameni, în majoritatea lor tineri, adolescenţi ş