Afacerile Chevron in Romania au impartit opinia publica in doua tabere. In timp ce unii explica la rece procesele prin care trebuie sa treaca gigantul pana la exploatarea propriu zisa, altii considera ca intentiile americanilor tin in prima faza de speculatii bursiere, dupa exemplul celorlate state in care au facut afaceri.
Americanii de la grupul petrolier Chevron vor investi, oficial, minimum 65 milioane de dolari in faza de explorare pentru a vedea daca in cele trei perimetre de la malul marii (Adamclisi, Costinesti, Vama Veche) exista gaze de sist.
Perioada de explorare poate dura intre 4 si 10 ani. "Cei de la Chevron trebuie sa faca un proiect geologic care va fi analizat de ANRM, trebuie sa realizeze studiile de impact si mai trebuie sa obtina acordul proprietarilor de terenuri pentru a se apuca de lucru in respectivele zone", a explicat Alexandru Patruti, presedintele Autoritatea Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), care a precizat ca toate acordurile petroliere sunt clasificate, cazul Chevron nefiind o exceptie.
"Dupa cei doi ani de studii, ar trebui sa inceapa perioada de forare in care vor fi realizate opt sonde. Aceste 8 foraje sunt foraje clasice pentru hidrocarburi. Dupa patru ani de zile se decide ce se face mai departe, dar in aceasta perioada programul de investitii minim este de 65 de milioane de dolari", a mai precizat Patruti.
In toata aceasta perioada insa, Chevron are suficient timp pentru a se imbogati de pe urma speculatiilor bursiere, inainte de faza de exploatare, considera analisti din piata.
"Romania, Bulgaria, Polonia, sau Ucraina au devenit pentru gigantul american pietele ideale pentru speculatii. Concret, Chevron a concesionat pe termen lung perimetre petrolifere in tarile amintite, invocand faptul ca este necesara realizarea multor activitati de explorare, care se deruleaza p