* Instituţia vrea ca băncile din zona euro să împartă costurile de salvare
Banca Centrală Europeană (BCE) a făcut apel la autorităţile din zona euro în sensul înfiinţării unui organism care să administreze salvarea băncilor din regiune, aceasta fiind cea mai puternică intervenţie a BCE în dezbaterea privind susţinerea în comun a costurilor salvării instituţiilor de credit.
Deşi, până în prezent, a fost res-pinsă de membrii cheie ai zonei euro, ideea unui fond de salvare care să acopere toate băncile din uniunea monetară câştigă teren, întrucât autorităţile financiare încep să creadă că ar fi singura modalitate de calmare a temerilor investitorilor privind băncile fragile din regiune.
"Problema întăririi supravegherii bancare şi a unei soluţii comune la nivelul zonei euro a devenit mai clară (ca urmare a crizei)", a declarat preşedintele BCE, Mario Draghi, adăugând: "Rezolvarea acestor aspecte ar fi de ajutor în contextul actual".
Pe de altă parte, cotidianul german Suddeutsche Zeitung informea-ză că Banca Centrală Europeană şi un grup de state din zona euro pregătesc o iniţiativă prin care băncile europene afectate sever de criza datoriilor de stat ar putea accesa direct fondul permanent de urgenţă (ESM).
Publicaţia notează, fără să citeze sursa informaţiei: "Potrivit informaţiilor Suddeutsche Zeitung, un grup de state din zona euro va verifica în următoarele două săptămâni cum ar putea transfera credit în mod direct către bănci care au probleme de lichiditate, însă pot supravieţui. Motivul este criza din Spania şi temerile că aceasta s-ar putea răspândi în alte ţări din zona euro".
Însă oficiali ai zonei euro, citaţi de Reuters, au declarat că este foarte puţin probabil ca ţările din regiune să accepte modificarea normelor curente, astfel încât să poată fi accesat direct fondul ESM, fără intermedierea guvernelor.
Săptămâna t