România se află pe primele locuri în lume la viteza medie de conectare la internet, dar v-aţi întrebat vreodată de ce sau cum ajunge internetul în ţara noastră?
Ţara noastră nu se poate lăuda cu succesele economice ale ţărilor din Vest, cu atragerea fondurilor structurale şi nici cu infrastructura rutieră, însă există un domeniu la care România este pe primele locuri, şi nu doar în Europa, ci în lume. Este vorba de viteza la internet.
„România este una dintre ţările cu cea mai rapidă viteză de acces internet din lume. Astfel, în orele de vârf viteza medie de transfer este de 34 Mbps, şi trei oraşe din ţară sunt în primele zece oraşe cu cele mai rapide viteze de acces la internet din Europa, potrivit lui Eduard Lovin, director executiv în Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii.
De ce e România pe primele locuri la internet? „Noi am avut o întârziere în introducerea internetului şi în dezvoltarea infrastructurii de comunicaţii. Întârzierea aceasta a fost în favoarea noastră. Atunci când am construit reţelele, am folosit echipamente de top şi conexiuni prin fibră optică. În foarte multe localităţi din lume accesul la internet încă se realizează prin linia telefonică clasică. Dacă vom sta şi ne vom culca pe lauri şi nu vom mai investi nimic, ne vom trezi peste puţin timp că pierdem poziţia actuală“, ne-a explicat Gheorghe Şerban, director executiv al Asociaţiei Naţionale a Internet Service Providerilor din România.
Pe unde intră internetul în România
O reţea globală de calculatoare conectate între ele, aceasta este definiţia clasică a internetului. Dacă v-aţi gândit vreodată că există un punct central de unde pleacă, atunci v-aţi înşelat. „Nu există un punct central în modul cum este gândit internetul. Dacă ar fi existat, atunci internetul ar fi foarte vulnerabil. Una din primele cerinţe de la care s-a p