Foto: Thinkstock O taxă pe sare şi scăderea cantităţii de sare din unele alimente la iniţiativa producătorilor ar putea reduce cu 3% numărul deceselor provocate de bolile cardiovasculare, demonstrează un recent studiu efectuat la Harvad. Concret este vorba despre 519.000 decese, la nivel mondial. Prezentat săptămâna aceasta la World Congress of Cardiology de la Dubai, studiul a analizat impactul asupra sănătăţii a aplicării unei taxe pe sare şi a reducerii dozei de sare în industria alimentară, cum se procedează în prezent în Marea Britanie.
Sarea şi kilogramele suplimentare
Public Health Responsibility şi câteva renumite companii producătoare s-au pus de acord să diminueze cantitatea de sare, de grăsimi şi de calorii cu scopul de a veni în ajutorul britanicilor care vor să scape de kilogramele suplimentare. Modelul britanic completat cu o taxă specifică sunt punctele majore ale unei strategii întocmite de cercetătorii de la Harvard, care estimează că în acest fel ar putea reduce numărul persoanelor care au nevoie de tratament contra hipertensiunii, atacurilor de cord şi congestiilor cerebrale în 19 ţări sărace.
Mai puţină sare, mai puţine atacuri de inimă
Cercetătorii de la Harvard susţin că o asemenea strategie de sănătate publică ar putea să reducă frecvenţa atacurilor cardiace cu 1,7 în China şi 1,5% în India. Potrivit World Heart Federation, boliile cardiace omoară, anual, 17,3 milioane de persoane, 80% dintre aceste decese fiind înregistrate în ţările sărace. Propunerea de a taxa produsele cu conţinut mare de sare se inspiră din taxa pe junk food pentru conţinut mare în acizi graşi trans şi în calorii goale, în prezent în aplicare în unele ţări cum sunt Ungaria şi Danemarca.
Foto: Thinkstock O taxă pe sare şi scăderea cantităţii de sare din unele alimente la iniţiativa producătorilor ar putea reduce cu 3% numărul decesel