Când boala vacii nebune a izbucnit prima oară în Statele Unite, vânzările de carne de vită s-au prăbușit cu 82%. După mai bine de opt ani de zile mai târziu, descoperirea unui caz în California la o fermă de lapte nu va preveni exporturile să crească la un nivel record pentru al doilea an consecutiv.
Vânzările de carne de vită americană către clienți, printre care se numără Mexicul, China sau Japonia, sunt estimate să crească cu 6% la 1,34 milioane de tone în 2012, depășind exporturile record de anul trecut, evaluate de guvernul Statelor Unite la 4,7 miliarde de dolari, a anunțat Global AgriTrends, o companie de cercetare care sfătuiește fermele de vite, băncile de investiții și fondurile de hedging, citată de Bloomberg. Compania și-a reafirmat prognoza după ce Statele Unite au raportat al patrulea caz de boală a vacii nebune din 2003 și primul din 2006.
Citeşte şi despre acordul care a încheiat războiul comerical dintre UE şi SUA pe subiectul importurilor de vită cu hormoni
Redresarea exporturilor
„Piața globală a demonstrat că poate absorbi orice nouă știre despre boala vacii nebune fără ca aceasta să afecteze negativ comerțul”, a declarat Chris Hitch, președintele Hitch Enterprises, companie care deține două troace care ar putea hrăni în jur de 90.000 de capete de vită. „Cererea pentru carne de vită pe piața internațională este în creștere și va continua să crească, reflectând creșterea veniturilor în țările în curs de dezvoltare, în special în Asia”, a adăugat acesta.
Anul trecut a fost primul an în care exporturile de carne de vită americană au depășit pe cele din 2003, înainte ca maladia cunoscută sub numele științific de encefalopatie spongiformă bovină (ESB) a fost descoperită asupra unei vite importate din Canada. Vânzările din 2004 s-au prăbușit de la 2,52 miliarde de livre pe an (1,14 milioane de tone) la 460,3 m