Reforma armatei este prioritatea-zero a preşedintelui rus. Sursa: REUTERS
Vladimir Putin nu a rămas indiferent în faţa nostalgiei grandorii imperiale şi sovietice pe care o au majoritatea ruşilor, valorificând-o în scop electoral pentru a-şi asigura al treilea mandat la Kremlin. Armata va trece printr-un proces de înarmare "fără precedent" care îi va consolida, mai întâi de toate, poziţia pe plan internaţional, a promis Putin în campanie.
Cifrele vorbesc deja fără niciun echivoc despre transformările din armata rusă. Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, bugetul alocat apărării l-a depăşit pe cel din Franţa sau Marea Britanie. Până în 2017, armata rusă va număra 425.000 de militari profesionişti iar până în 2022 vor fi investiţi aproape 600 de miliarde de euro pentru modernizarea echipamentelor militare. În mandatul lui Anatoli Serdiukov, ministrul rus al Apărării, circa 400.000 de militari, dintre care 150.000 de ofiţeri, au fost lăsaţi la vatră pentru a face loc soldaţilor de carieră. Linia de comandă a fost îmbunătăţită şi a fost introdusă o politică de mobilitate profesională.
Schimbările promise de Putin şi implementate de Serdiukov se desfăşoară însă greu. Un prim motiv este corupţia din forţele armate ruse. Apoi, garda veche din armata rusă îi reproşează ministrului că reforma sa marchează o ruptură completă de tradiţia militară rusă, prin care războaiele se bazează pe o mobilizare masivă a populaţiei şi nu pe o armată suplă. Chiar dacă salariile militarilor au fost triplate în ultimii ani, problema locuinţelor destinate acestora persistă. Surse din anturajul lui Putin, citate de ziarul francez "Le Figaro", vorbesc despre intenţia viitorului preşedinte de a-l sacrifica pe Serdiukov pentru a-i împăca pe generalii nemulţumiţi.
În contextul acestei efervescenţe militare, presa de la Moscova a scris că Rusia intenţi