Pe 26 aprilie se împlinesc 26 de ani de la cea mai mare tragedie din istoria energiei atomice: accidentul nuclear de la Cernobîl.
Se împlinesc 26 de ani de când au fost distruse vieţile de sute de mii de oameni, de când au fost afectată sănătatea a milioane de oameni şi de când cancerul, malformaţiile şi bolile incurabile au devenit un firesc rezultat al incompetenţei umane, deghizată în civilizaţie sovietică ultra-tehnologizată.
Vezi şi FOTO. Google lansează o hartă de risc nuclear. Vezi unde se află România
Radiaţiile rezultate în urma exploziei de la Cernobîl au fost de 400 de ori mai puternice decât cele eliberate la Hiroshima de bomba atomică americană. Urmările se fac simţite şi astăzi.
Citeşte şi 26 de ani de la dezastrul de la Cernobîl: Viktor Ianukovici va inaugura montarea unui nou sarcofag
Ucraina nu a fost singura ţată afectată de radiaţii. Norul radioactiv şi ploile acide au crescut nivelul radiaţiilor în mai multe ţări europene, printre care şi România. Europa intrase în panică, iar detaliile oficiale erau inexistente. Uniunea Sovietică a refuzat să confirme dezastrul şi a respins ajutorul internaţional.
Vezi FOTO: Cum arată Japonia la şase luni după dezastrul provocat de cutremur şi tsunami
Oraşul Pripiat din apropiere a devenit un oraş fantomă şi nu va mai putea fi locuit niciodată. Experţii au declarat că radioactivitatea din zonă va scădea la un nivel acceptabil abia în jurul anului 2525.
Din cauza schimbării direcţiei vântului, România a fost afectată de norul radioactiv la începutul lunii mai.
Galeria de mai sus conţine fotografii realizate la Cernobîl îmediat după explozie, precum şi câteva imagini dezolante cu ceea ce a mai rămas din oraşul Pripiat.
Pe 26 aprilie se împlinesc 26 de ani de la cea mai mare tragedie din istoria energiei atomice: accidentul nuclear de la Cernobîl.
Se împlin