Guvernul a primit acordul companiei Chevron de declasificare a contractelor de concesionare a unor perimetre petroliere din Dobrogea, a declarat astăzi premierul Mihai-Răzvan Ungureanu.
Potrivit acestuia, contractele au fost făcute publice pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM). Acestea nu conţin însă anumite clauze comerciale pe care compania a dorit să le menţină confidenţiale.
Chevron poate exploata gaze de şist 30 de ani la redevenţe mici, ca Petrom
Chevron are dreptul de concesiune asupra perimetrelor din Dobrogea timp de 30 de ani, perioadă care poate fi extinsă cu alţi 15 ani, potrivit acordurilor petroliere desecretizate azi de către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM).
Totodată, în cazul în care Chevron va descoperi gaze şi petrol, va plăti redevenţe cuprinse între 3,5% şi 13% din producţie. Nivelul foarte mic al redevenţelor este cauzat de contractul de privatizare al Petrom, unde se specifică faptul că acestea nu pot fi crescute până în 2014.
Contractul desecretizat mai arată că grupul Chevron se obligă să sape în total opt sonde de explorare a celor trei perimetre într-un interval de patru ani de la semnarea acordului petrolier.
Chevron deţine în România un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad + achiziţionat de la Regal Petroleum- şi trei perimetre în judeţul Constanţa: Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti. Acordurile pentru cele trei perimetre de la malul Mării Negre vizează explorarea, dezvoltarea şi exploatarea perimetrelor.
Guvernul a aprobat în 20 martie trei acorduri petroliere de concesiune de explorare-dezvoltare-exploatare în trei perimetre din Dobrogea (regiunea de sud-est) pentru compania Chevron România, Hotărârile pentru aprobarea acordurilor fiind publicate în Monitorul Oficial din 28 martie.
Cele trei acorduri între Chevron şi Auto