Clădirile din Botoşani, vechi de treizeci de ani, nu mai arată de multă vreme ca nişte imobile părăsite.
Euforia specifică unei astfel de schimbări i-a prins doar pe cei care au un venit substanţial.
Apartamentele pensionarilor sau a celor mai săraciau rămas neizolate, cu varul dat de constructorii care au ridicat blocul. Aspectul contrastează cu nuanţa stridentă cu care vecinul şi aranjat pereţii exteriori, pentru multe mii de lei.
Vezi foto cu blocurile cu petice de termoizolatie
Astfel, blocurile din Botoşani arată ca peticite, cu parterul şi etajele superioare aranjate şi ochioase şi cu pereţii etajelor intermediare scorojite şi dezgolite de tencuială. „Eu am făcut împrumut în bancă, ca să ştiţi. Am luat 50 de milioane cum era atunci şi dau pe lună 5 milioane fără 50 de mii, aşa că nu mă interesează de vecina de la doi că nu şi-a izolat. Vecinul de sub ea a pus-o să îşi pună streaşină de tablă la geam la sufragerie că-i ploua izolaţia şi omul a dat un ban" a spus Rodica Popovici, locatară beneficiară a trendului termoizolaţiei. Ca să prindă lucrarea, constructorul de multe ori fantomă, propune culori care mai de care mai stridentă. Dacă blocul vecin e albastru, le gâdilă oamenilor vanitatea: „Hai să facem roşu!".
„Majoritatea lucrează cu firme fantomă, cu persoane fizice neautorizate, îşi fac doar la apartamentul lor şi de restul nu-i mai interesează. De asta şi apar petice. Un aspect total neestetic ochiului. Nu are nicio unitate, fiecare îşi dă ce culoare vrea" a spus viceprimarul Cătălin Alexa.
Cât despre amenzi, niciun botoşănean nu a primit nici măcar avertisment pentru că nu respectă hotărârea primăriei care spune clar că trebuie autorizaţie pentru a-şi izola apartamentele.