Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a publicat pe pagina de Internet a instituţiei contractele încheiate cu Chevron. Documentele conţin informaţiile cuprinse în general în acordurile pentru hidrocarburi, nu şi investiţiile asumate de compania americană.
La Bârlad protestele continuă. FACIAS sprijină demersul Grupului de Iniţiativă al Societăţii de a acţiona în instanţă statul român, în problema exploatării gazelor de şist.
Coordonatoarea de programe la Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor împotriva Abuzurilor Statului, Edit Gyenge spune la RFI: "Acest demers nu satisface pe deplin cererile cetăţenilor. Aceştia îşi doresc să se retragă definitiv licenţele de explorare şi exploatare a gazelor de şist. Aşteptăm după protest să vedem reacţia Guvernului şi vom face demersurile necesare pentru a începe acest proces în instanţă. FACIAS îi va reprezenta pe toţi cetăţenii care vor acţiona în instanţă statul român, pentru a nu lua decizii arbitrare în contul sănătăţii publice".
Chevron deţine în România un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad şi trei perimetre în judeţul Constanţa, respectiv Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti. Acordurile pentru cele trei perimetre de la malul Mării Negre vizează explorarea, dezvoltarea şi exploatarea perimetrelor.
Potrivit documentelor publicate joi de ANRM, Chevron are dreptul de concesiune asupra perimetrelor pentru o perioadă de 30 de ani, care poate fi extinsă cu alţi 15 ani.
Totodată, în cazul în care Chevron va descoperi gaze şi petrol, va plăti redevenţe cuprinse între 3,5% şi 13% din producţie. Acest nivel al redevenţelor este unic pentru toate companiile, din cauza contractului de privatizare a Petrom şi este stabilit până la sfârşitul anului 2014.
Contractul desecretizat joi relevă că grupul Chevron se obligă să sape în total opt sonde de explorare a celor trei perimet