Prin expozitia „Despre trainicia lucrurilor pamantesti“ - Nicolae Grigorescu, Muzeul National Cotroceni readuce in atentia publicului creatia marelui pictor Nicolae Grigorescu (1838-1907), fondatorul picturii moderne romanesti. Sursa imagine: evenim.ro
Expozitia este rodul fructuoasei colaborari dintre Muzeul National Cotroceni si prestigiosul Muzeu de Arta din Craiova, reflectand totodata si conceptul mobilitatii patrimoniului intermuzeal.
Aflat intr-un amplu proces de restaurare, Muzeul de Arta Craiova a oferit cu generozitate Muzeului National Cotroceni, spre expunere, colectia Nicolae Grigorescu, pentru a putea fi astfel admirata de catre publicul bucurestean.
In ceea ce priveste tematica abordata de Nicolae Grigorescu in lucrarile sale - peisajul, portretul, imaginea taranului roman, carele cu boi, pictura istorica - toate aceste subiecte se regasesc in cadrul expozitiei, prin lucrari de o mare valoare patrimoniala.
Peisajul este genul pe care artistul l-a pus in centrul activitatii sale, concepandu-l altfel, prin transformarea peisajului dintr-un decor conventional si lipsit de viata, intr-un echivalent poetic al motivului in fata caruia artistul vibra sincer.
Portretele lui Grigorescu dovedesc un exceptional talent in transpunerea psihologiei individuale si sociale a modelelor sale, iar imaginea taranului roman este foarte sugestiva, viabila si in ultima instanta plina de autenticitate.
Legat de pictura istorica, renuntand la imaginarea unor scene istorice si manat de un puternic sentiment patriotic, Nicolae Grigorescu a participat la campania Razboiului pentru Independenta de la 1877 pentru a imortaliza, in tablouri pline de adevar, eroismul si jertfa acelorasi tarani pe care-i pictase in indeletnicirile lor pasnice.
Alaturi de toate aceste teme, cea a carului cu boi a ramas emblematica pentru satul romanesc traditional