11 noiembrie 2011. În minutul 10 al partidei Rapid - Steaua din sferturile de finală ale Cupei României, centralul Alexandru Tudor fluieră oprirea partidei din cauza incidentelor din sectorul în care stăteau fanii oaspeţilor. Timp de 8 minute, jucătorii privesc cum galeria Stelei este evacuată şi fanii sunt bătuţi cu brutalitate de jandarmii care interveniseră în forţă.
Comportamentul ultraşilor Stelei, dar şi excesul de zel al forţelor de ordine, au ţinut primele pagini în zilele ce au urmat. Jandarmeria a emis comunicate de presă în care erau înşirate zecile de infracţiuni comise de fani, în timp ce tabăra opusă ameninţa cu procese. ProSport a luat legătura cu reprezentanţii suporterilor Stelei prezenţi atunci în Giuleşti şi vă prezintă rezultatele finale ale demersului de acţionare în judecată a deciziilor Jandarmeriei. Concluziile brute? "Peste 80% dintre cei care au dat în judecată instituţia au câştigat. Ne-am reprimit dreptul de a intra pe arenele sportive, am scăpat de amenzi, dar cel mai important este că am dat o palmă morală Jandarmeriei", mărturisesc suporterii.
Au scăpat de interdicţia valabilă un an după... 364 de zile de proces
Concret. Sfătuiţi de un avocat, fanii au decis să acţioneze în judecată amenzile şi interdicţiile, individual, nu la comun. "Procesul, în primă fază, nu a durat mult. Am primit verdict favorabil, însă tot nu puteam intra pe stadioane pentru că Jandarmeria avea dreptul să facă recurs", se plâng suporterii. Cât a durat până când au scăpat definitiv de interdicţie? "Cel mai fericit dintre noi, un băiat care a cerut să se grăbească procedurile, a reuşit să câştige chiar înaintea finalei de Cupă. Deci după mai bine de jumătate de an. Alţii au primit decizie definitivă cu două zile înainte de expirarea pe cale naturală a interdicţiei. Practic, am şters doar amenzile".
"Principiul gradualităţii folosiri