Uniunea Europeană şi-a exprimat "profunda îngrijorare" faţă de situaţia fostului premier al Ucrainei, Iulia Timoşenko. Înaltul Reprezentant european pentru Politică Externă, Catherine Ashton, a cerut autorităţilor de la Kiev să permită ambasadorului Uniunii în Ucraina să o viziteze. Preşedintele Germaniei, Joachim Gauck, şi-a anulat vizita la Kiev, pentru a protesta faţă de refuzul autorităţilor de a-i permite Iuliei Timoşenko să se trateze în Germania.
Încarcerată din august 2011, Timoşenko, în vârstă de 51 de ani, a fost condamnată în octombrie la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere. Opozanta care denunţă o răzbunare personală a preşedintelui Viktor Ianukovici, ales în 2010, a intrat din 20 aprilie în greva foamei, pentru a denunţa "reprimarea politică" şi violenţele suferite în închisoare.
În comunicatul său, Lady Ashton, şefa diplomaţiei europene, a subliniat că Ucraina are obligaţia să examineze "imediat şi imparţial toate plângerile pentru aplicarea torturii sau altor tratamente crude, inumane sau degradante". Ea a solicitat autorităţilor ucrainene să garanteze respectarea dreptului lui Timoşenko la asistenţă medicală "adecvată, într-o instituţie potrivită" şi a dreptului de a avea acces la avocaţii săi, "fără restricţie".
"Ca semn al voinţei lor politice de a clarifica situaţia, Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă cere autorităţilor ucrainene să permită ambasadorului UE, însoţit de medici specialişti independenţi, să o viziteze pe Timoşenko în închisoare", continuă Ashton.
De partea sa, preşedintele german, Joachim Gauck, şi-a anulat o vizită în Ucraina, pentru a protesta faţă de refuzul Kievului de a-i permite Iuliei Timoşenko să se trateze în Germania. Gauck trebuia să participe la jumătatea lunii mai la o întâlnire a preşedinţilor statelor Europei centrale la Yalta, însă a transmis ambasadei ucrainene că n