Deputatul minorităţii rome Nicolae Păun salută decizia Academiei Române şi o consideră un act de dreptate făcut minorităţii pe care o reperezintă în Parlamentul României. Deputatul minorităţii rome Nicolae Păun salută decizia Academiei Române şi o consideră un act de dreptate făcut minorităţii pe care o reperezintă în Parlamentul României.
”Cei de la Academia Română au făcut un act de dreptate pentru romi, întrucât, aşa cum am mai spus de multe ori cuvântul ţigan e unul jignitor la adresa noastră. Doar cei care se comportă ca atare, adică urât, pot fi apelaţi cu cuvântul ţigan. Unul dintre cei care se comportă aşa este Florin Ciobă, care după părerea mea este un ţigan autentic, întrucât are apucături rele, exact aşa cum defineşte DEX-ul cuvântul şi care nu face cinste etniei rome. Ar mai intra în categoria ţiganilor şi fiul Mamei Omida, Florin Motoi, zis ”Rândunică”, a declarat pentru Libertatea liderul Partidei Romilor Pro-Europa Nicolae Păun.
În ediţia din 2012 a DEX-ului, au fost schimbate definiţiile considerate ofensatoare ale unor cuvinte precum "rom", "jidan" sau "ţigan". Modificările au fost realizate ca urmare a unei recomandări făcute de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) Academiei Române şi Institutului de Lingvistică "Iorgu Iordan" de a schimba felul în care este definit cuvântul "ţigan" în DEX. CNCD le-a recomandat celor două instituţii să pună în dreptul celei de-a treia definiţii a cuvântului "ţigan", "epitet dat unei persoane cu apucături rele", precizarea că acest sens este unul peiorativ. Ediţia din 2012 a DEX-ului respectă această recomandare şi modifică şi alte definiţii considerate jignitoare sau nepotrivite, în jur de 30 la număr.
Astfel, noua definiţie a substantivului "rom", de pildă, este "termen prin care se autoidentifică membrii unui grup etnic originar din India şi răspândit mai ales în S