Semnarea pactului fiscal european de catre Romania reprezinta un semn de incredere, iar stimularea cresterii economice prin majorarea deficitelor nu reprezinta o solutie, a spus presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, in cadrul unui discurs tinut in fata Camerelor Reunite ale Parlamentului.
Aceasta a fost prima sa alocutiune in Romania de cand a fost numit presedinte al Consiliului European, in conditiile in care astazi s-au implinit sapte ani de cand a fost aprobata intrarea Romaniei si Bulgariei in Uniunea Europeana (UE).
„Romania si-a jucat rolul in perioada crizei si a ramas unita alaturi de celelalte state membre UE. Semnarea pactului fiscal reprezinta un semn de incredere. Presedintele Basescu mi-a prezentat astazi ce masuri economice a luat Romania in aceasta perioada grea si pot zice ca au fost niste decizii dificile dar necesare pentru a readuce cresterea economica. Reformele economice trebuie adoptate dupa principii de corectitudine, si, daca fiecare membru UE isi va rezolva problemele punctual, atunci Uniunea Europeana va deveni principala tara in care oamenii vor dori sa traiasca”, a declarat Rompuy.
Un numar de 25 state ale Uniunii Europene (UE), dar fara Marea Britanie si Cehia, au semnat pactul fiscal european la inceputul lunii martie.
Tratatul prevede obligatia de a mentine un deficit structural ce nu poate depasi obiectivul national pe termen mediu, stabilit pentru fiecare stat membru in parte, cu o limita inferioara de 0,5% din PIB, la preturile pietei. In cazul in care nivelul datoriei publice este semnificativ sub 60% din PIB si nu exista riscuri privind sustenabilitatea pe termen lung a finantelor publice, deficitul structural poate sa ajunga la circa 1% din PIB.
„Trebuie sa ne adoptam modelele la mersul economiei mondiale. Prin adoptarea tratatului fiscal vrem sa prevenim si alte crize”, aratat p