MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
Purpura trombocitopenica idiopatica este una dintre formele de trombocitopenie care necesita tratament, tinand cont de caracterul deseori cronic al bolii, severitatea variabila in decursul timpului si posibilele recaderi, dupa o aparenta remisiune completa. Componenta autoimuna a purpurei trombocitopenice face ca aceasta afectiune sa apara atunci cand sistemul imun functioneaza prost si ataca plachetele sanatoase, situatie consecutiva dupa o infectie recenta, o transfuzie sau administrarea unor medicamente precum heparina, chinidina, procainamida, rifampicina si majoritatea medicamentelor chimioterapice.
Desi purpura trombocitopenica prezinta din punct de vedere clinic semne hemoragice, uneori si epistaxis sau gingivoragii, cele mai grave complicatii (totusi posibile), cum ar fi hemoragiile cerebrale si cele de la nivelul tractului digestiv, apar foarte rar.
In cazul purpurei trombocitopenice idiopatice, tratamentul poate include medicamente care inhiba sau altereaza raspunsul imun, cum ar fi corticosteroizii, cu care sunteti deja familiarizat. In cazul formelor grave hemoragice, se pot administra injectii cu imunoglobuline (0,5g/kgc/ zi, timp de 5 zile), cu actiune foarte rapida, dar tranzitorie. Uneori, este necesara scoaterea splinei (splenectomie), pentru indepartarea simptomelor sau pentru a ajuta la vindecarea purpurei trombocitopenice idiopatice, mai ales daca se constata un esec al terapiei cu corticosteroizi. Splenectomia se efectueaza dupa proba diagnostica si punerea in evidenta a sechestrarii splenice, prin determinarea duratei de viata a plachetelor sanguine si, in general, permite vindecarea in proportie de 80%.
In cazul sangerarilor severe (putin probabil la dvs.) sangele pierdut este inlocuit prin transfuzii de ma