Între 20-26 aprilie 2012, la Cinemateca Union, Festivalul Filmului Latinoamerican a oferit publicului bucureştean 20 de producţii relevante, din ultimul deceniu, ale celor opt ţări din America Latină reprezentate în România (Argentina, Brazilia, Chile, Cuba, Mexic, Peru, Uruguay şi Venezuela).
Evenimentul, a cărui amploare (cel puţin… geografică) n-a mai fost atinsă la noi de peste un deceniu, a fost organizat de Institutul Cervantes din Bucureşti, cu sprijinul ambasadelor celor opt republici menţionate, al secţiunii „Cine en Construcción“ din cadrul Festivalului de Film de la San Sebastián şi al Arhivei Naţionale de Filme a României.
Personal şi comercial în filmele chiliene
Gala de deschidere a prilejuit vizionarea unuia dintre cele mai importante filme produse recent în Chile. Tradus Doica sau Fata în casă, al doilea lungmetraj realizat de Sebastián Silva (La Nana, 2009) a fost ales din programul „Cine en Construcción“ al festivalului de clasa A de la San Sebastián, menit a promova creaţiile inovatoare ale tinerilor regizori din spaţiul iberoamerican (este al şaselea an în care Institutul Cervantes prezintă la Bucureşti o parte din această originală secţiune). Filmul a avut premiera mondială la Sundance, unde a obţinut două premii importante, apoi a beneficiat de alte cîteva zeci de selecţii şi distincţii prin festivalurile lumii, ajungînd chiar să fie nominalizat la Globul de Aur pentru cea mai bună producţie într-o limbă străină.
Sebastián Silva, artist plurivalent (pictor, ilustrator, muzician şi cineast) stabilit la New York, a scris scenariul – împreună cu Pedro Peirano – inspirîndu-se din propriile sale experienţe de copil al unei familii înstărite şi numeroase, care avea angajate mai multe menajere. Probabil autorul s-a identificat cu personajul Lucas – băiatul cu înclinaţii artistice (însă către actorie sau