Trei tineri romi care se pregătesc pentru Medicină au purtat etichetele discriminării în spate și s-au plimbat timp de două zile prin cele mai aglomerate zone din București. Sursa: VLAD STĂNESCU
Reacțiile celor din jur au fost diverse. Trecătorii au întors capul după ei, i-au privit furiș, i-au fotografiat și chiar și-au exprimat susținerea față de campaniile împotriva discriminării pe criterii etnice.
La experiment au luat parte Neculae Ene, Robert Grancea și Cristian Priboi. Robert este în clasa a XII-a și se pregătește pentru Facultatea de Stomatologie. A fost încurajat de familie în decizia de a urma această carieră, iar obiectivul lui este să își deschidă propriul cabinet stomatologic.
Neculae este elev în clasa a XII-a și se pregătește să devină student la Facultatea de Medicină Generală. La liceu, este la secția de filologie și, din acest motiv, a avut de recuperat foarte repede materia de la chimie și biologie.
Cristian este, asemeni colegilor săi, în clasa a XII-a și se pregătește pentru două facultăți: Medicina Generală și criminalistica. Medicina este o pasiune din copilărie, care, în timp, a devenit o țintă.
Experimentul face parte din campania antidiscriminare „Profesioniști romi în domeniul medical”, în cadrul proiectului „O generație de specialiști romi în domeniul medical”, derulat în România de ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei în parteneriat cu Roma Education Fund Romania, Asociația Medicilor Rezidenți, Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTPEN și Open Society Institute.
În cadrul proiectului, cofinanțat din Fondul Social Europaen prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, sunt scoase la concurs peste 400 de burse în domeniul medical în anii academici 2011-2012, 2012-2013.
Până acum, 78 de studenți mediciniști și elevi ai școlilor postliceale medicale au