La începutul săptămânii, ediţia aniversară, a XX-a, a Galei Premiilor UNITER, desfăşurată la Teatrul Odeon din Bucureşti, şi-a desemnat laureaţii. Senatul UNITER a acordat Premiul de excelenţă, in memoriam, lui Alexandru Tocilescu. Pentru întreaga activitate pe scenă au fost răsplătiţi actorii Melania Ursu, de la Teatrul Naţional din Cluj, şi Valer Dellakeza de la Naţionalul craiovean. "Sunt, în premieră absolută, în faţa unui premiu cu totul special", a spus actriţa Melania Ursu, care a evocat personalităţile profesorilor de la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, respectiv ale regizorilor cu care a colaborat de-a lungul carierei sale actoriceşti de peste 50 de ani, între care personalitatea regizorului Vlad Mugur.
Viaţa şi cariera actriţei rămân indisolubil legate de istoria devenirii Naţionalului clujean, dar şi a formării personalităţii sale. Pe parcursul unei jumătăţi de veac, Melania Ursu şi-a dovedit vocaţia pentru roluri de o mare diversitate, începând de la comedie, trecând cu brio în registrul dramei şi atingând culmile metamorfozării în genul tragediei. Sunt sute de roluri înscrise pe frontispiciul carierei sale strălucite… A fost Alice din "Dansul Morţii", după August Strindberg, al Anetei Duduleanu în "Gaiţele" de Alexandru Kiriţescu, a interpretat rolul titular din "Hecuba" lui Euripide… Dar actriţa s-a manifestat şi în film, care i-a prilejuit roluri memorabile. Amintim câteva titluri: "Misterul lui Herodot", "Mere roşii", "Vis de ianuarie","Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu", "Munţii în flăcări", "Dragostea mea călătoare", "Pădureanca" şi "Flăcări pe comori". Au mai fost răsplătiţi pentru întreaga activitate: Cristian Hadji-Culea - regie; Judit Dobre - Kothay, scenografie; Ştefan Oprea, critică teatrală.
La începutul săptămânii, ediţia aniversară, a XX-a, a Galei Premiilor UNITER, desfăşurată la Teatrul Odeon din Bucureşti, şi