Mai mult de 1,1 miliarde de oameni sunt fie casatoriti cu rude apropiate, fie sunt urmasi ai acestui tip de casatorii, sustine un cercetator australian. Asta, in conditiile in care populatia Globului atinge cifra de 7 miliarde.
Alan Bittles, de la Universitatea Murdoch, din Perth, Australia, arata, in cartea sa rezultata dupa 35 de ani de cercetari, "Consanguinity in Context", ca aceste casatorii consangvine se practica mai ales in comunitatile de musulmani, budisti, crestini, hindusi si evrei, relateaza jurnalistii de la stuff.co.nz.
Cercetatorul australian spune ca, mai nou, astfel de uniuni consensuale sunt din ce in ce mai des intalnite in Austalia, din cauza migratiei.
Tot el sustine ca sunt exagerate riscurile genetice pentru descendenti si ca, in acele cazuri cand se nasc copii cu defecte, de vina sunt, de regula, factorii non-genetici. Realitatea dovedeste, potrivit expertului australian, ca marea majoritate a copiilor proveniti din casatoriile dintre veri primari sunt sanatosi.
Cercetarile sale arata ca moartea infantila sau bolile grave afecteaza 4-5% dintre copiii proveniti de la cuplurile consangvine. Asta, in conditiile in care astfel de casatorii sunt intalnite in tarile cu o economie slaba, unde, de regula, saracia are un impact devastator asupra sanatatii localnicilor.
"Am descoperit, dupa ani de cercetari, ca riscurile in ceea ce priveste sanatatea, asociate casatoriilor consangvine, au fost exagerate din cauza unor cercetari anterioare incorect realizate, cercetari care au permis factorilor non-genetici sa influenteze rezultatul referitor la sanatate", a subliniat Bittles.
El arata ca sunt mai multe avantaje de ordin material si spiritual- in sensul ca in astfel de casatorii se intaresc legaturile de familie si sunt pastrate averile.
Cercetatorul australian spune ca, mai n