Grecia nu ar fi trebuit să adere la zona euro, a afirmat pentru BBC Ernst Welteke, fost preşedinte al Băncii Centrale a Germaniei, exprimându-şi încrederea că măsurile adoptate vor asigura supravieţuirea euro.
Ernst Welteke, şeful Bundesbank în perioada 1999-2004, susţine că nici una din problemele cu care se confruntă zona euro acum nu s-ar rezolva dacă Grecia ar renunţa la euro. De asemenea, oficialul crede că ar trebui să fie un transfer mai mare al bogăţiei de la statele mai bogate la cele mai sărace din zona euro.
'Moneda euro nu se află într-un pericol atât de mare cum se spune deseori. Moneda a fost stabilă timp de zece ani, în interiorul şi în afara Uniunii Monetare Europene', susţine Ernst Welteke, care afirmă că înţelege abia acum că Grecia nu era pregătită pentru euro.
'Putem spune că Grecia nu ar fi trebuit să se alăture Uniunii Monetare Europene, dar asta nu ajută', a adăugat fostul preşedinte al Băncii Centrale a Germaniei. Acesta a precizat că Grecia reprezintă doar 3% din producţia economiei zonei euro iar dacă 'statul elen părăseşte Uniunea Monetară, acesta va funcţiona în continuare, dar nu cred că ieşirea Greciei din zona euro va rezolva problemele'.
Ernst Welteke a explicat că într-o astfel de situaţie noua monedă a Greciei s-a deprecia iar statul ar avea dificultăţi în achitarea datoriilor denominate în euro iar băncile europene care au împrumutat Grecia s-ar confrunta cu probleme majore.
SURSA: Agerpres