Un număr de 81 de solicitări pentru voucherele de inovare pentru întreprinderile mici şi mijlocii sunt eligibile în cadrul primelor două sesiuni de depunere a proiectelor, potrivit unui comunicat remis de către Andreea Paul, consilierul de stat al prim-ministrului.
Programul de vouchere de inovare dedicate IMM-urilor a fost lansat la 1 martie 2012, iar până în prezent au fost depuse 93 de proiecte, din care 81 au fost evaluate ca fiind eligibile în cadrul primelor două sesiuni de depunere a proiectelor. „IMM-urile au posibilitatea de a încheia parteneriate cu instituţii de cercetare-dezvoltare în vederea modernizării tehnologice şi a creşterii gradului de inovare. În acest scop, IMM-urile beneficiază de un ajutor de până la 90% din cheltuielile eligibile ale proiectului sau de 45.000 lei. Bugetul alocat pentru acest an se ridică la 6,45 milioane lei”, precizează Andreea Paul. În acest context, oficialul citat a arătat că una dintre priorităţile sale, în calitate de ambasador al IMM-urilor la Comisia Europeană, este crearea unui cadru normativ clar şi unitar pentru structurile de sprijinire a afacerilor, de tipul clusterelor şi a incubatoarelor de afaceri.
„În acest moment, legislaţia este greoaie, învechită şi neadaptată la condiţiile actuale; ne lipseşte până şi o definiţie a incubatoarelor de afaceri. De aceea, împreună cu AIPPIMM avem în vedere stabilirea de criterii clare pentru clasificarea structurilor de sprijinire a afacerilor în clustere, incubatoare de afaceri şi parcuri tehnologice”, a mai arătat consilierul de stat. Andreea Paul subliniază că a identificat 27 de posibile clustere inovative în România care antrenează în activitatea economică sectorul IMM-urilor. Cinci clustere au ca domeniu de activitate energiile regenerabile, câte 3 clustere sunt identificate în sectorul auto, în industria lemnului şi mobilă, în turism, domeniul textil ş