Noua lege a adopţiei, ale cărei norme de aplicare au apărut zilele trecute, prevede că atunci când este dat noilor părinţi se va ţine cont şi de opinia copilului, iar refuzul său poate opri procedura. Sursa: SHUTTERSTOCK
"Copiii de peste 10 ani vor fi încurajaţi să îşi exprime opinia, de care se va ţine cont în procesul de adopţie. Dacă noii părinţi nu sunt pe placul lor, adopţia nu va avea loc. Ei vor fi consiliaţi pentru momentul când vor fi întrebaţi. În primul rând, li se va clarifica ce înseamnă o adopţie, care va fi relaţia sa cu noii părinţi, ce se întâmplă cu cei biologici şi abia după va fi întrebat ceea ce îşi doreşte. E mai important refuzul unui copil decât al unei familii. Scopul este să găsim o familie pentru copil, nu invers. Dacă el nu îşi doreşte acea familie, adopţia nu se poate încheia", explică Bogdan Panait, secretar de stat la Oficiul Român pentru Adopţii.
În plus, copiii adoptaţi vor putea lua legătura cu fraţii sau părinţii care i-au abandonat.
Informaţiile despre copil, părinţii naturali, precum şi familia care îl adoptă vor fi arhivate şi păstrate la Direcţiile de Protecţia Copilului, timp de 50 de ani de la încuviinţarea adopţiei.
CITIȚI ȘI: Legea adoptie se schimba. Reguli dupa care se vor face adoptiile