Guvernul Ungureanu se confruntă vineri cu prima moţiune de cenzură. Documentul Uniunii Social Liberale (USL) se axează pe trei teme: înfiinţarea unei linii maghiare la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, privatizarea CupruMin şi alocarea de fonduri de către Guvern primăriilor Puterii. Ce şanse are moţiunea să treacă de Parlament?
Pentru ca moţiunea de cenzură a USL să fie adoptată şi Guvernul să cadă, e nevoie de 231 de voturi. Opoziţiei i-ar mai trebui patru-cinci voturi, lucru deloc imposibil, dar nu neapărat şi probabil.
Partidul Democrat Liberal (PDL) se confruntă în ultima perioadă cu un val de demisii ale unor parlamentari, care nu fac decât ca şansele moţiunii să crească.
Liderii partidului de guvernământ încearcă să lase impresia că formaţiunea nu este foarte afectată de aceste plecări şi susţin că dimpotrivă, prin demisiile "trădătorilor", partidul se întăreşte, pentru că scapă de "buruieni".
Nici în tabăra Opoziţiei nu există o armonie totală. Declaraţiile din ultimele zile au reliefat o diferenţă de viziune între PNL şi PSD în privinţa perioadei post-moţiune. Astfel, dacă preşedintele liberal, Crin Antonescu, ar vrea ca imediat după eventuala cădere a Cabinetului Ungureanu să fie instalat un Guvern condus de Victor Ponta, liderul social-democrat a evitat să spună tranşant dacă şi-ar dori acest lucru. El a pledat pentru un Executiv de tranziţie, fără să precizeze dacă acesta ar trebui condus de el sau nu. De altfel, preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, afirma joi pentru ziarul Gândul că Ponta ar greşi dacă ar accepta postul de premier, în cazul în care moţiunea de cenzură a USL este adoptată de Parlament. Replica a venit chiar de la Victor Ponta, care a spus că ascultă cu respect opiniile oamenilor experimentaţi, dar că deciziile aparţin liderilor USL.
Rămâne de văzut acum dacă într-adevăr parlam