Cu ocazia Zilei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale, românii pot vedea o multitudine de produse contrafăcute provenite din capturi ale autorităţilor, în cadrul unei expoziţii tematice, găzduită de Curtea de Apel de la Palatul de Justiţie din Bucureşti.
În cadrul evenimentului organizat de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Produselor şi Serviciilor, vizitatorii pot vedea de la piese auto, aparatură electronică şi articole de îmbrăcăminte, până la consumabile, precum ţigări, medicamente şi produse de uz intim.
Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor Promovarea Produselor şi Serviciilor din România (ANPCPPSR), Sorin Mierlea, a spus pentru gandul că România ar trebui să conştientizeze problema contrafacerii, având în vedere că este o ţară de graniţă Uniunii Europene şi, totodată, o poartă de intrare pe piaţa din Europa a produselor contrafăcute de provenienţă asiatică.
"De multe ori, partea aceasta a crimei organizate preferă să investească în zona contrafacerii şi a pirateriei, decât să investească în zona clasică a traficului de droguri şi a traficului de fiinţe umane", a explicat pentru gandul Sorin Mierlea, preşedintele ANPCPPSR.
Dintre mărfurile contrafăcute capturate de-a lungul timpului de poliţişti, la standul Inspectoratului General al Poliţiei Române se găsesc expuse haine de firmă, etichete ale unor mărci vestimentare de lux, aparate de fotografiat, accesorii pentru electronice, telefoane.
De asemenea, poliţiştii de la IGPR au mai expus şi bunuri consumabile precum ţigări, prezervative de diferite sortimente, medicamente pentru potenţă, toate fiind mărfuri contrafăcute, confiscate în cadrul acţiunilor oamenilor legii.
Subcomisarul Aurel Dobre, şeful Direcţiei de Investigare a Fraudelor, din cadrul IGPR, a declarat pentru gandul că, din experienţa ca