Cancelarul german, Angela Merkel, şi-a reafirmat, în cursul unui interviu acordat unui trust regional de presă din ţara sa, ce urmează să apară vineri, opoziţia categorică faţă de renegocierea pactului fiscal european, notează AFP.
Tratatul de disciplină bugetară a fost semnat de 25 de şefi de stat şi de guvern, ratificat de o parte a ţărilor membre ale UE şi 'nu este renegociabil', a avertizat şefa cabinetului de la Berlin în interviul acordat trustului WAZ.
În ce priveşte 'problema creşeterii economice, pe care unii o ridică în prezent, de mult timp ea reprezintă cel de-al doilea pilon al politicii noastre, alături de soliditatea finanţelor publice', a adăugat ea referindu-se la candidatul socialist la prezidenţialele din Franţa, François Hollande.
Acesta din urmă a detaliat miercuri la Paris, în faţa reprezentanţilor presei, patru propuneri pentru o 'renegociere' a pactului fiscal astfel încât să includă o amplă iniţiativă în vederea creşterii economice, sub ameninţarea că nu va ratifica documentul.
Ideile avansate de Hollande nu au luat prin surprindere Bruxellesul, unde ele se află deja în discuţie de mai multe luni, fapt ce ar trebui să limiteze eventualele polemici cu celelalte state europene în cazul victoriei candidatului socialist în seara zilei de 6 mai.
Angela Merkel a dat totodată asigurări că 'o bună cooperare' între Franţa şi Germania va continua indiferent de preşedintele ales, deoarece 'în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale se vor confrunta doi lideri politici proeuropeni'.
Sondajele de opinie îl indică pe François Hollande învingător detaşat.
Ea a afirmat că sprijinul acordat actualului şef al statului francez, Nicolas Sarkozy, se explică prin proximitatea partidelor politice din care provin şi pe 'acţiunea în comun şi în deplină încredere pentru b