Guvernul de dreapta al României a devenit cea mai recentă victimă politică a politicilor de austeritate din Europa, căzând în mod neaşteptat vineri printr-o moţiune de cenzură, ceea ce pune în discuţie disponibilitatea politicienilor de a continua măsurile dureroase necesare pentru consolidarea finanţelor publice, scrie „The Wall Street Journal".
Încercând să se distanţeze de programul nepopular de tăieri bugetare, ca şi de acuzaţiile de corupţie şi nepotism care au provocat mânia populară, mai mulţi deputaţi au dezertat din coaliţia condusă de premierul Mihai-Răzvan Ungureanu, răsturnând guvernul.
2Astăzi s-a făcut dreptate"', a declarat liderul opoziţiei Victor Ponta, afirmând că votul împotriva guvernului reprezintă sfârşitul unui „sistem abuziv".
Preşedintele român Traian Băsescu trebuie acum să aleagă un nou candidat pentru funcţia de prim-ministru. Alegerile legislative ar urma să aibă loc în noiembrie, însă ar putea fi devansate dacă viitorul premier desemnat de preşedinte nu va obţine sprijinul actualului parlament.
Măsurile de austeritate impuse pentru a acoperi deficitul bugetar în cadrul unui acord cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană au afectat deosebit de dur România, a doua cea mai săracă ţară din UE, după Bulgaria.
Sondajele de opinie arată că alianţa partidelor de opoziţie, Uniunea Social Liberală (USL), este mult mai populară printre votanţi decât Partidul Liberal Democrat, de centru-dreapta, care formează nucleul actualei coaliţii de guvernare.
USL a declarat că va respecta acordurile României cu FMI şi UE. România deţine în prezent un acord stand-by de tip preventiv cu FMI şi un aranjament similar cu UE.
Incertitudinea politică a provocat vineri o depreciere bruscă a monedei leu faţă de euro. FMI a declarat că suspendă evaluarea acordului preventiv până la instalarea unui nou guvern.
@