În Franţa, cu nouă zile înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, sondajele continuă să-l desemneze cîştigător pe candidatul stîngii, socialistul François Hollande. Pe terenul dezbaterilor, subiectele impuse de extrema dreaptă sunt dominante, iar cei doi adversari se pregătesc pentru marea înfruntare televizată, faţă în faţă de pe 3 mai.
În ciuda energiei cu care Nicolas Sarkozy a început să evoce “problemele” şi “suferinţele” exprimate de alegătorii aextremei drepte la primul tur de scrutin al prezidenţialelor, sondajele nu par să devină mai clemente cu şeful statului şi candidat la propria sa succesiune. Cotidianul LE MONDE consideră chiar că în sînul dreptei şi al mişcării centriste multe voci dezaprobă tactica lui Nicolas Sarkozy, de a vîna cu orice preţ voturi pe terenul Frontului Naţional.
Într-un articol publicat în Le Monde, fostul premier Dominique de Villepin se declară "înspăimîntat" de dreapta franceză şi "neliniştit de stînga franceză". Deşi Dominique de Villepin este un vechi adversar al lui Nicolas Sarkozy în sînul dreptei, el are şansa de a întruni adeziunea multor colegi de partid cînd spune, citez: "dreapta este ameninţată de o otravă mortală, cea a negării valorilor sale, a pierderii identitităţii sale".
Joi seară, atît Nicolas Sarkozy cît şi François Hollande au fost invitaţi la o mare dezbatere pe canalul de televiziune privat France 2. Deşi ei au intervenit pe rînd şi nu s-au confruntat direct, emisiunea a avut caracterul unei repetiţii generale pentru marele duel televizat de pe 3 mai pe care îl vor urmări în jur de 20 de milioane de francezi. Nicolas Sarkozy a demonstrat ieri seară că rămîne un candidat credibil, ofensiv, care continuă să lanseze propuneri, să se adapteze din mers şi chiar să provoace reacţii de simpatie.
A fost cazul cînd Nicolas Sarkozy a pledat pentru adoptarea "legii de aur" pri