Ceremonia de arborare a drapelului a luat sfârșit. Un steag uriaș de 7 metri lungime și 3,5 metri înălâțime a fost arborat în fața Guvernului.
Evenimentul a început acum o oră, în Piața Marii Adunări Naționale. La festivitate au luat parte demnitari de stat, oaspeți și locuitori ai Capitalei.
Drapelul a fost sfințit de Mitropolitul Moldovei Vladimir, după care a fost ridicat deasupra Guvernului de către premierul Vlad Filat. Ceremonia s-a încheiat cu un show de baloane tricolore lansate pe cer.
Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a declarat în discursul său că în luarea deciziei de adoptare a simbolurilor de stat, cea mai dominantă a fost voinţa poporului de revenire la memorie şi la tradiţii. Comisia care avea menirea să identifice simbolurile naţionale a întrunit atunci circa 100 de oameni de artă, savanţi, jurişti, etnografi şi alţi specialişti.
Astăzi Moldova sărbătorește Ziua Drapelului de Stat. Sărbătoarea va continua la Bălți, la ora 13.00. Acțiunea va avea loc în incinta Universității pedagogice „Alecu Russo".
Tricolorul a fost adoptat în timpul revoluției din 1848
Pe lângă interpretările pe care le-au dat oamenii celor trei culori ale drapelului, ele au la bază un eveniment istoric, a declarat pentru Info-Prim Neo vicedirectorul Institutul Patrimoniului Cultural al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Silviu Tabac.
Tricolorul albastru, galben, roşu a fost adoptat în timpul revoluţiei din 1848. Drapelul a fost creat prin imitarea celui francez pentru a arăta faptul că românii sunt un popor latin ca şi francezii şi sunt în popor răsculat, adepţi ai viziunilor republicane, ai unor state republicane. Doar că nuanţa albă a drapelului francez a fost substituită cu galben. Nuanţele drapelul naţional au şi o semnificaţie heraldică: albastru este culoarea aerului şi a cerului, galben e