Mario Monti, primul ministru al Italiei, s-a alăturat corului de critici la adresa reformelor bazate pe implementarea de măsuri de austeritate în zona euro, considerând că acestea au ca rezultat contractarea economiei europene și că ar putea intensifica al doilea val de recesiune.
Vorbind la o zi după ce Francois Hollande, candidatul socialist la alegerile prezidențiale din Franța și favoritul la câștigarea acestora, și-a detaliat planurile pentru un nou pact european pentru stimularea creșterii economice, Monti a declarat joi că, în timp ce disciplina bugetară este necesară, aceasta trebuie însoțită de măsuri care să stimuleze cererea pe piață, anunță publicația financiară „Financial Times”.
Citeşte mai mult despre situaţia delicată în care se află guvernul italian
Vezi aici care sunt cererile lui Francois Hollande cu privire la renegocierea acordului fiscal european
Laude la adresa Germaniei
Spre deosebire, însă, de candidatul francez, Monti a evitat să o critice pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, și principalul susținător al programelor de austeritate, lăudând Germania pentru „eforturile încununate de succes în privința asigurării disciplinei bugetare”. Cu toate acestea, el a avertizat ieri, în fața Parlamentului European, că, fără noi măsuri de stimulare a creșterii economice, criza s-ar putea adânci.
Deși Monti nu este singurul politician care s-a alăturat criticilor lui Hollande la adresa politicilor de austeritate europene, cuvântul său cântărește mai mult în ochii piețelor financiare și din cauza rolului central al Italiei în cadrul crizei dar și din cauza prestigiului de care acesta se bucură în ochii investitorilor și al celorlalți șefi de state și guverne, în contrast cu predecesorul său, Silvio Berlusconi.
Ascensiunea populismului
Monti i-a îndemnat pe ceilalți lideri europeni să