Câteva considerații ”la cald” după moțiunea de cenzură care a dus la căderea Guvernului Ungureanu.
***
235 de voturi ”pentru”, 9 ”împotrivă” și 4 abțineri. Acesta e scorul cu care a căzut Guvernul MRU. Și cam aceasta a fost și ”legitimitatea” cu care MRU s-a aflat în fruntea Executivului în ultimele două luni: 9 voturi. Mult mai stupidă ar fi fost situația în care, să zicem că ”minoritățile” nu ar fi votat (sau ar fi votat ”impotrivă”) moțiunea: am fi avut un Guvern care ar fi mers mai departe bazându-se pe voturile a 10-15 parlamentari (și aceia majoritatea ”minoritari” dacă ținem cont că printre voturile ”împotrivă” și abțineri se numără și cele exprimate de UDMR).
***
Faptul că Emil Boc aruncă vina căderii Guvernului pe seama ”trădării” minoritarilor e pur și simplu o prostie: în ultimele săptămâni și inclusiv astăzi PDL a pierdut mai mulți parlamentari decât numărul total al reprezentanților minorităților. Și nu minoritarii sunt cei care au dus Guvernul la moțiunea de cenzură.
***
USL a anunțat că este dispusă să preia guvernarea, iar Victor Ponta funcția de premier. Asta nu înseamnă și că acest scenariu va prinde viață. În acest context, variantele lui Băsescu nu sunt prea mult.
Varianta A: Băsescu o ține langa și nominalizează un premier tot de la PDL. Majoritatea strânsă astăzi în Parlament arată că aceasta e calea cea mai sigură către anticipate: guvernul nu primește votul de investitură, automat se trece la organizarea anticipatelor. Ce guvern va organiza anticipatele? Declarația ”Nu mi-am spus încă ultimul cuvânt” a lui MR Ungureanu ar putea oferi un răspuns în acest sens.
Varianta B: Băsescu îl nominalizează pe Victor Ponta. Aici avem deja alternative: majoritatea de astăzi nu se repetă la investitură, situație în care ajungem din nou la aticipate; sau investirea Guvernului Ponta și alegeri în noiembrie. Declara