Dacian Cioloş, comisarul european pentru Agricultură, a propus o listă de suprafeţe neproductive care nu realizează activităţi agricole, pe care se regăsesc şi terenurile de golf sau aeroporturile, şi care să fie excluse de la ajutoarele oferite în baza Politicii Agricole Comune (PAC). Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
Până acum, danezii de opun însă acestei propuneri. "Este de neconceput să diluăm propunerea Comisiei, aşa cum sugerează preşedinţia (daneză a Uniunii Europene)", a avertizat comisarul european în cursul unei reuniuni cu miniştrii europeni ai Agriculturii desfăşurată la Luxemburg.
"Dacă lăsăm statelor libertatea de defini singure ce înseamnă un 'agricultor active", care este autorizat să obţină subsidii europene pe baza Politicii Agricole Comune (PAC), atunci "vom restabili statu-quo-ul" a mai spus Cioloş.
Cine să primească subvenţii
Comisia pentru Agricultură a propus câteva criterii în funcţie de care să fie identificaţi "agricultorii activi". Astfel, dacă beneficiarul de ajutoare desfăşoară o activitate productivă, Comisia pentru Agricultură propune ca atunci când subvenţiile acordate în virtutea PAC reprezintă mai puţin de 5% din totalul veniturilor sale el să nu fie considerat "agricultor active".
Totodată, s-a mai propus ca toate veniturile obţinute de producători să fie controlate pentru a determina ponderea activităţii agricole pe ansamblul activităţii lor. Cu toate astea, majoritatea miniştrilor au apreciat că este o idee prea complicat de pus în practică şi au respins-o.
Reglementările actuale, criticate şi de Curtea Europeană de Conturi, permit persoanelor care nu desfăşoară nici o activitate agricolă să beneficieze de fonduri comunitare pe baza PAC.
Cioloş a propus simplificarea lor, interzicând în mod special aeroporturilor, companiilor feroviare şi societăţilor imobili