Vestea căderii Guvernului i-a prins pe finanţatorii internaţionali la Bucureşti. Acum că situaţia s-a schimbat, misiunea de evaluare a Fondului Monetar Internaţional în România va continua din punct de vedere tehnic, însă nu se vor mai face negocieri pe marginea acordului preventiv, au anunţat oficialii FMI.
Acest lucru nu va afecta România, pentru că deocamdată nu au existat probleme în finanţarea statului de pe pieţele internaţionale. Totuşi, acestea riscă să devină nervoase în următoarea perioadă şi chiar să sancţioneze România, dacă perioada de criză politică se va prelungi, spune la RFI analistul Radu Crăciun, director de investiţii la Eureko Fond de Pensii.
“Cred că o primă reacţie a pieţelor ar putea fi negativă în următoarea perioadă, fie din punct de vedere al presiunii pe curs, fie din punct de vedere al preţurilor la care se tranzacţionează datoria externă a României. Investitorilor le displac momentele de instabilitate politică. Ei nu fac politică, dar la place ca mediul politic din ţările în care investesc să fie stabil, să fie predictibil. Aşadar, este normal să aşteptăm ca o primă reacţie să fie negativă, cred însă că această reacţie negativă a pieţelor ar putea să fie de durată şi să se consolideze doar în măsura în care instabilitatea politică va continua sau doar în măsura în care un nou Guvern consolidat politic ar veni cu nişte măsuri economice menite să ameninţe macrostabilitatea”, declară analistul Radu Crăciun.
Nici reacţiile băncilor străine şi ale agenţiilor de rating nu au întârziat şi par să se contureze două curente: pesimiştii, care văd situaţia actuală ca un pericol pentru România şi optimiştii, care cred că înlăturarea Guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu ar fi o oportunitate pentru economia românească. În prima categorie intră Koon Chow, analist Barclays. Acesta crede că şi România se va molipsi de la cei